Biografie

Rosette Kruisinga, geboren te Rotterdam, begon op 6 jarige leeftijd met cello aan het Hellendaal Viool Instituut bij Allison Mcrae. Tijdens deze periode won zij een aantal belangrijke prijzen, zoals de 1e en 3e prijs van Maassluise Muziekweek en de 1e prijs en de prijs voor de beste deelnemer in het Hoek van Holland concours.

Rosette heeft in verschillende jeugdorkesten gespeeld waaronder het Hellendaal Orkest en het Vooropleidings Orkest Rotterdam, waarin zij zowel plaatsvervangend aanvoerder als aanvoerder was.

Met 14 jaar werd Rosette aangenomen aan de Academie Muzikaal Talent te Utrecht bij Lenian Benjamins. Tijdens de periode aan de academie gaf zij regelmatig concerten door heel Nederland met als hoogtepunt een concert voor de toenmalige Koningin Beatrix voor de heropening van het kasteel het Muiderslot. Rosette nam deel aan verschillende concoursen en won verschillende prijzen zoals de 2e prijs van het Stichting Jong Muzikaal Talent concours. Ook heeft zij deelgenomen aan een cd- opname in de Waalse Kerk te Amsterdam, waarbij zij o.a. het Adagio en Allegro van Schumann en het Requiem van D. Popper speelt. 

In de periode 2007 – 2009 werd Rosette uitgenodigd als aanvoerder van de cello’s door het Symfonie Orkest Rijnmond. Ook speelde zij regelmatig met het Continuo Rotterdam waarbij zij deelnam aan verschillende operaproducties zoals Carmen van Bizet en het Nieuwjaarsconcert in de Doelen, Rotterdam.

In 2009 werd zij door Michael Tilson Thomas persoonlijk uit honderden andere cellisten gekozen om als solocellist deel te nemen in het Youtube Symphony Orchestra en had de eer om in een uitverkochte Carnegie Hall te spelen in samenwerking met muzikanten zoals Tan Dun, Gil Shaham and Yuja Wang. Rosette heeft ook optredens gegeven voor de meeste Nederlandse nationale tvzenders en radiozenders, waaronder voor Radio 4 in de Spiegelzaal in het Concertgebouw te Amsterdam. In 2010 speelde zij solo met het Kamerorkest Rijnmond het Cello Concert in G-groot van Luigi Boccherini. In 2015 soleerde zij het Kol Nidrei van Max Bruch met het Orchestra 440 te Bellinzona, Zwitserland. In hetzelfde jaar won Rosette de 2e prijs van het Treviso International Competition Italië.

Tegenwoordig speelt zij regelmatig met verschillende orkesten zoals het Perpetuum Mobile, Lugano Chamber Orchestra, Orchestra del Conservatorio della Svizzera Italiana, Orchestra 440, I Solisti di Pavia e.a.

Rosette heeft masterclasses gehad van onder meer, Mario Brunello, Monique Bartels, Jeroen den Herder, Matthias Naegele, Manuel Zigante, Lenian Benjamins, Johannes Goritzki, Raphael Wallfisch, Per Nyström en Jean- Guihen Queyras. Door de jaren heen gaf zij ook vele concerten in Europa in onder meer Engeland, België, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Zweden, Italië etc. Ook heeft zij aan verschillende festivals deelgenomen zoals Feistritz, Reggio Emilia, Aurora Chamber Music Festival en recentelijk werd zij uitgenodigd door het festival Ticino Musica (Zwitserland) om daar een aantal concerten te geven waaronder een concert in samenwerking met de violist Marco Rizzi. 

Rosette begon haar conservatorium opleiding in Amsterdam aan het Sweelinck Conservatorium bij Jeroen den Herder. Na een jaar studie in Amsterdam vervolgde zij deze aan het Conservatorio della Svizzera Italiana te Lugano, Zwitserland bij professor Johannes Goritzki, bij wie zij haar studie recentelijk succesvol afrondde.

 

In Januari 2017 werd Rosette toegelaten tot het prestigieuze Cello Academy Pavia in Italië onder leiding van Maestro Enrico Dindo. Hier krijgt zij de kans om verschillende masterclasses te volgen door beroemde cellisten zoals Enrico Dindo, Gabriele Geminiani en Jens Peter Mainz e.a. Ook heeft zij recentelijk samengewerkt met I Solisti di Pavia.